Molecule of the Month

Molecule of the Month January 2021:
Methyl Radical Initiated Kharasch Reaction using di-tert-Butylhyponitrite (DTBHN) or di-tert-Butyl Peroxyoxalate (DTBPO)
K. Schubert, E. D. Karousis, A. Jomaa, A. Scaiola, B. Echeverria, L.-A. Gurzeler, M. Leibundgut, V. Thiel, O. Mühlemann, N. Ban;
Nat. Struct. Mol. Biol., 2020, 27(10), 959-966; doi:10.1038/s41594-020-0511-8

Preise und Ehrungen

ICL 2017 Prize for Luminescence Research

Prof. Dr. Hans Ulrich Güdel wurde mit dem "ICL 2017 Prize for Luminescence Research" ausgezeichnet, "in recognition of his contributions to our understanding  of optical spectroscopy of rare earth and transition metal ions, upconversion, scintillation and energy transfer in inorganic solids".

Medienmitteilungen

Mechanismus entdeckt, wie das Coronavirus die Zelle kapert
Forschende der Universität Bern und der ETH Zürich haben einen Mechanismus entdeckt, wie das Coronavirus menschliche Zellen manipuliert, um seine eigene Vermehrung sicherzustellen. Dieses Wissen wird helfen, Medikamente und Impfstoffe gegen das Coronavirus zu entwickeln.
14.09.2020 Details siehe Medienmitteilung der Universität Bern